Bizi Takip Edin!

GUATEMALA KAHVESİNİN ÖZELLİKLERİ

Kendine has aroması ile kahve severlerin gözdesi olan Guatemala kahvesinin özelliklerini öğrenmeye ne dersiniz?

Ancak önce isterseniz Guatemala kahvesinin tarihine kısaca bir göz atalım.

Başlıklar

Guatemala Kahvesinin İlginç Tarihi

İlk olarak 1700’lü yıllarda Guatemala ülkesine süs bitkisi olarak kahve ağacı getirildi. Kısa sürede halk tarafından bu ağaç bilinmeye ve tanınmaya başladı. O dönemlerde kahve bitkisinin meyveleri ticari olarak ilgi görmüyordu. Ta ki 1800’lü yıllara kadar. Boya endüstrisinin gelişmesiyle birlikte kahve bitkisinin meyveleri boya yapımında kullanıldı. Kimyasal boyaların Avrupa’da hızla yayılmasıyla birlikte Guatemala ülkesinin temel ihraç maddesi olan kahve meyvesinin ticareti çöktü. Guatemala halkı ticaret için başka yollar aramaya başladı.

1860 yıllarına gelindiğinde yarım milyona yakın kahve ağacı dikilmişti bile. Bu kadar kahve ağacı ne olacaktı?

Bu kadar ağacın boşa gitmemesi adına Guatemala hükümeti çareler aramaya başladı ve kısa zamanda buldu. Avrupalıların ve dünyanın birçok ülkesinin, kahve ağacının meyvesini yalnızca boya olarak değil, gıda olarak da tüketildiğini öğrendi.

Artık işler değişmişti ve her şey yoluna girmeye başlamıştı. 1870’li yıllarda hükümet kahve ihracatının teşviki için bir dizi yasa hazırladı.

Böylece Guatemala kahvesi dünya çapında ün kazandı. Günümüzde de bu kahve türünün lezzeti tüm dünya tarafından biliniyor.

Guatemala Kahvesi Hangi Özelliklere Sahiptir?

Aslında tek bir Guatemala kahvesinden söz etmek doğru olmaz. Ülkenin çeşitli bölgelerinde yetiştiği için farklı aroma özelliklerine sahip olan birkaç türden bahsetmek mümkündür.

Antigua

Aktif volkanların yer aldığı Antigua bölgesinde yetişen kahve çekirdekleri, gevrek bir tada sahiptir. Asistlik oranı yüksektir. Tatlı çiçek aromalarına sahiptir. Ayrıca derin çikolata aroması bu kahve türünde hissedilir. En ideal filtre kahve türlerinden bir tanesidir.

Coban

Bu bölge yağmur ormanlarıyla meşhurdur. Burada yetişen kahve çekirdekleri hafif asidik özelliklere sahiptir. Yağmur ormanlarının özellikleri, kahve çekirdeklerine de yansımıştır. Coban kahve çekirdeklerinde tatlı meyve aromaları bol miktardadır.

Huehuetenango

Bu bölge ülkenin kuzeyindedir ve mikro bir iklime sahiptir. Burada yetişen kahve çekirdekleri; şarabı andıran asidik bir lezzete, zengin ve tatlı aromalara sahiptir.

Atitlan

Tıpkı Antigua bölgesi gibi Atitlan bölgesi de volkanik dağların yoğun olduğu bir bölgedir. Volkanik küllerin mineral bakımdan zengin olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden bu bölgede yetişen kahve ağaçları dolgun bir gövdeye sahiptir. Kahve çekirdekleri ise asidik oran bakımından oldukça zengindir. Çiçek aromaları ve karışık baharat notalarını bu kahve çekirdeklerinde bulabilirsiniz.

Guatemala kahve içeriği zengin bir aromaya farklı asidik orana ve orman meyvelerinin tatlarına sahiptir. Yani bu kahve çekirdekleriyle yapılan kahveyi içtiğinizde zengin bir aroma tadı alırsınız.

Guatemala kahve çekirdekleri işlendiği sırada yıkanır. Hasadı genel olarak Aralık ve Nisan aylarında yapılır.

Guatemala filtre kahve ürününü en kısa sürede tatmanız gerekir.

Scroll to Top

HEMEN İLETİŞİME GEÇİN!