Bizi Takip Edin!

KAHVENİZİ NASIL ALIRSINIZ: ÇEKİRDEK Mİ? ÖĞÜTÜLMÜŞ KAHVE OLARAK MI?

Kahve severler ikiye bölünmüş durumda. Kahveyi çekirdek olarak mı almak lazım, yoksa öğütülmüş kahve olarak mı?

Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Sorunun cevabına geçmeden önce, çekirdek kahve ve öğütülmüş kahve hakkında biraz bilgi edinelim.

Başlıklar

Çekirdek Kahve Özellikleri

Dünya genelinde yetiştirilen 3 ana kahve çekirdeği türü vardır:

Liberica: Robusta ve Arabica kahve çekirdeklerine oranla düşük üretime sahip bir kahve çekirdeğidir. Asidik oranı düşük ve çok acı bir tadı olduğu için pek tercih edilmez.

Arabica: Kafein oranı düşük ve içimi kolay bir kahve türüdür. Asit oranı yüksektir. Çekirdeği lezzetlidir ve birçok aromaya sahiptir. Dünya da üretilen kahve çekirdeklerinin %80’i bu türdendir.

Robusta: Diğer kahve çekirdeği türlerine göre %2,5 daha fazla kafein içerir. Sert bir içime sahiptir.

Çekirdek kahve satın alacaksanız, kahveyi nasıl tüketmeyi sevdiğinizi de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Mesela sert içim seviyorsanız, Robusta kahve çekirdeklerini tercih edebilirsiniz.

Aynı şekilde yumuşak içim seviyorsanız, Arabica kahve çekirdekleri sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.

Orta sertlikte bir içim tercih ediyorsanız ve zengin aromaya bayılıyorsanız, Robusta ve Arabica kahve çekirdeklerini satın alıp harmanlayabilirsiniz.

En iyi çekirdek kahve ürünlerini satın alsanız bile iyi bir değirmene ihtiyacınız olacak. Çünkü kahvelerinizi kendiniz öğüteceksiniz. Ya da internet üzerinden iyi bir filtre kahve makinesi satın alabilirsiniz. Özellikle hem öğüten hem de pişiren türden bir kahve makinesi satın almanız yararlı olacaktır.

Öğütülmüş Kahve Özellikleri

Kahve çekirdeklerinin iyi kalitede olması, tek başına yeterli olmaz. Çünkü kahveye lezzetini veren öğütülme oranı ve demleme yöntemidir. Taze olarak öğütülen kahvenin zengin aromaları daha iyi ortaya çıkar.

Mesela Türk Kahvesi, filtre kahveye oranla daha ince öğütülür. Pudra kıvamında olduğu için lezzeti daha fazladır. Ancak Türk Kahvesi birçok makinede pişirilemez. Pudra kıvamında kahve arasından su geçişi zor olur. Bu yüzden cezve kullanılır.

Filtre kahve makinesine uygun öğütülen kahve çekirdekleri biraz daha kalın taneciklere sahiptir. Yani pudra kıvamında değildir. Filtre kahve tanecikleri biraz daha kalın olduğu için su içinden rahatlıkla geçer. Filtre kağıtları için de durum aynıdır. Bu yüzden filtre kahve de Türk Kahvesi kadar lezzetlidir.

Yani demleme özelliğine göre öğütme kalınlığı önem kazanır. Genel olarak kağıt demleme yöntemlerinde ince bir öğütme kalınlığı tercih edilir.

Eğer metal filtre kullanıyorsanız, biraz daha kalın taneciklere sahip öğütme tercih edilir.

Genelde birçok insan öğütme derecesini bilmediğinden ya da uğraşmak istemediğinden, istedikleri kalınlıklar öğütülmüş kahve satın alırlar. Her damak tadına uygun öğütülmüş kahve bulmak mümkündür.

Ancak burada ince bir nokta var. Kahve çekirdeklerinin taze olarak satın alınıp, hemen öğütülmesi, aromasının tam olarak alınabilmesini sağlar. Satın aldığınız kahve çekirdeklerinin ise kısa zamanda tüketilmesi gerekir.

Burada önemli olan ideal kalınlıkta kahve çekirdeklerinin öğütülmesidir. Kahve filtre deliklerinden kaçıp, kahve tanecikleri kahvenin tadını bozabilir.

Öğütülmüş bir kahvede kağıt filtre kullanılırsa, kahve yağlarının bir kısmı kağıt filtrede kalacak ve yumuşak içimli bir kahveye sahip olacaksınız.

Genelde kağıt filtre kullanılmasının nedeni budur. Ancak diğer filtre yöntemlerinde kahve yağlarının bir kısmı kahve içine karışacak ve bu yağlar acımsı bir tada neden olacaktır. Yine de birçok insan bu tadı sever ve bu şekilde tercih eder.

İnce öğütülmüş kahve ya da orta kalınlıkta çekilmiş kahve… Önemli olan kahvenizi nasıl sevdiğinizdir. Çeşitli kalınlıklarda öğütülmüş kahve çekirdeklerini deneyerek, damak tadınıza uygun kahveyi keşfedebilirsiniz.

Scroll to Top

HEMEN İLETİŞİME GEÇİN!